Conecteaza-te pe Twitter

ARBDD: Plajele de la Corbu și de la Vadu – protejate prin lege

0 Shares

Turiștii care-și doreau frumusețea sălbatică a unei plaje virgine veneau până nu demult la Sulina, Sf. Gheorghe (Delta Dunării), Corbu sau Vadu (județul Constanța), ultimele plaje sălbatice situate în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării. Oamenii de vârste diferite veneau în aceste locuri să se relaxeze fără fițe, fără cocktail-uri și băuturi scumpe, fără muzică dată la maximum și prețuri exorbitante .

plaja-salbatica

În ultimii 7 – 8 ani lucrurile s-au schimbat radical: pe plaja Sulina a apărut un complex turistic așa – numit „eco” de pe vremea ministresei Elena Udrea, construit din betoane și termopane, acum distrus în mare parte, cu vaci, cai și câini vagabonzi ce se plimbă nestingheriți printre cele câteva milioane de euro aruncate pe apa mării. Pe plajele de la Vadu și de la Corbu au apărut tot felul de terase- cherhana, pensiuni cu gălăgie la maximum dar și mașini grele de teren care se întrec chiar pe malul mării. Pentru că este incitant. Este „cool”!

În anii 2010, 2011, 2012…turiștii veniți cu corturile care au fost amendați au făcut tot felul de reclamații și de petiții online prin care semnalează neregulile din zonă.

„Comisarii știu bine că nu este nici o barieră sau panou de informare care să interzică accesul în zonă, sau pe care să scrie că acolo e Rezervație, și trec zilnic pe lângă indicatoarele care ademenesc turiștii spre plaja Corbu, ca să aibă ei pe cine să amendeze. Cum poate aplica ARBDD amenzi între 130 ron și 3000 ron turiștilor numai pentru că au staționat sau campat pe plaja Corbu conform unei legi, pe altă LEGE tot ARBDD a dat autorizații de vânzare a plajei și de construcție în Rezervație, exact pe aceiași plajă, pentru case de vacanță, pensiuni, terase, cluburi. Pe altă LEGE s-au făcut drumuri în zonă, pe alta s-au dat amendezi celor care au stationat pe acele drumuri….înseamnă că sunt prea multe legi contradictorii si unele ar trebui abrogate sau modificate. Pe de altă parte, din surse sigure, plaja Corbu e vîndută deja în proporție de 80%. Despre ce vorbim? Despre taxe noi?” spun petiționarii.

A primit și noul Guvernator al ARBDD, Lucian Simion, reclamații și petiții ce vizează plajele din arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, astfel încât s-a deplasat în zona comunelor Corbu – Săcele de care aparțin plajele Corbu și Vadu unde s-a întâlnit cu autoritățile publice ale celor două comune, cu operatorii de turism, proprietarii terenurilor aflate din vecinătatea acestor plaje pentru a analiza problematica  ridicată de aceste zone protejate pe care se desfășoară tot felul de curse de mașini, de motoare și ATV-uri, turism la negru în rulote și multe alte activități interzise într-o zonă protejată de lege.

„În urma discuțiilor avute am solicitat realizarea  unui parteneriat între ARBDD și administrațiile locale și am hotărât de comun acord luarea unor măsuri în regim de urgență :

*Instalarea la limita de proprietate a RBDD a unor panouri de avertizare cu informarea turiștilor asupra cuantumului amenzilor pe care le vor suporta dacă încalcă legislația în vigoare ( la Corbu – 12 panouri, la Vadu – 4 panouri );

*Închiderea accesului cu bariere pe unele trasee de acces și blocarea altora;

*Accesul în zonele de plajă se va face numai de către serviciile de salubrizare ale celor două primării;

*Primăria Corbu va înființa pe întreaga perioadă a sezonului, în teritoriul administrativ al comunei, trei parcări cu statut provizoriu. Primăria Săcele va amenaja o parcare de acest fel;

*ARBDD va suplimenta controlul pe toata perioada estivală  în tot arealul vizat;

Primăriile vor avea, în limita teritoriului lor de competență,  agenți de pază și de ordine pentru gestionarea activității  în zonă. Noi avem datoria prin lege să protejăm aceste zone” a declarat Guvernatorul Lucian Simion .

În cadrul acestei deplasări s-au vizitat terenurile ce aparțin Agenției Domeniilor Statului din zona Chituc-tampon și strict-protejată, în vederea efectuării unui transfer de terenuri de la ADS către ARBDD pentru zonele cu valoare ecologică mare. La această întâlnire a participat și  președintele ADS, Ilie Dumitru Haralambie Mitea, împreună cu care s-au vizitat reperele și granițele zonelor aparținând ADS.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.