Click pentru a te abona

Americanii descoperă Delta Dunării în The New York Times

0 Shares

„Am părăsit Delta uluită de peisajul ei utopic, dar îngrijorată de frumusețea ei vulnerabilă…”

“I left the delta dazed by its utopian landscape but, concerned for its vulnerable beauty. This was nearly a year ago, and I thought recently to track down Diwaker Singh, curious as to what had happened to him and how it was that the delta region had so beguiled him ” mărturisește Elizabeth Zach într-un amplu reportaj publicat în cotidianul american The New York Times după o vizită într-o lume spectaculoasă, inedită, cu o frumusețe vulnerabilă .

Lebede

Elizabeth Zach, un jurnalist american de origine maghiară, a aflat în România că în Rezervația Biosferei Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, sunt ecosisteme extrem de complexe și de fragile cu peste 360 de specii de păsări, peste 1.200 de specii de plante, peste 100 de specii de peşte, o rezervație naturală unde milioane de păsări vin din toate colțurile lumii să cuibărească. În prima zi, Zach a străbătut delta, până la Sulina, la bordul unei ambarcaţiuni rapide, a admirat uluită peisajul și s-a declarat impresionată de stolurile de egrete, care „zburând spre Marea Neagră, alcătuiau o imagine spectaculoasă, parcă desprinsă dintr-un vis” sau de colonia de pelicani de pe Lacul Fortuna unde a fost condusă de un localnic, Vasile, cu care s-a înțeles perfect chiar dacă omul nu cunoștea limba engleză. (Elizabeth Zach)

Jurnalistul american a descris cu talent și sensibilitate felul în care a perceput Delta Dunării, i-a ascultat pe oamenii care și-au rostit poveștile, pe investitorii care au înțeles menirea acestui ținut de legendă și, îmi place să cred că a reușit să atragă atenția concetățenilor săi asupra României. Și asupra darului neprețuit al naturii care este Delta Dunării. Un peisaj “utopic cu o frumusețe vulnerabilă”.

Elizabeth Zach nu înțelege de ce această zonă unică în Europa nu are parte de mai multă mediatizare și ne spune că oamenii, oriunde s-ar afla, trebuie să fie  bombardați cu informații despre Delta Dunării. Pentru că atunci își vor dori să o cunoască. Dar lucrul acesta îl știm și noi. Doar operatorii de turism din deltă se pare că nu agreează promovarea și cred ca treaba lor este doar să încaseze (prea mult de cele mai multe ori) atunci când „prind” niște clienți. Poate că merge și așa. Poate că mai ajung din când în când jurnaliști străini prin zonă și, impresionați de natură și de oamenii locului, scriu reportaje reușite.

„România este splendidă prin bogăţiile pe care le are şi care pot fi exploatate prin turism. Totuşi, ţara nu prea e în vederile operatorilor de turism din cauza lipsei de promovare adecvată, susţinută şi ţintită pe anumite tipuri de public“, a spus omul de afaceri britanic Diwaker Singh care a inaugurat în anul 2005 Delta Nature Resort. Un resort exclusivist în primii săi ani de existență. Acum Elizabeth aobservă că în timpul sejurului ospătarii încurcau în mod constant meniurile comandate, televizoarele funcționau la un nivel prea ridicat, piscine era murdară, Jacuzzi nu funcționa…  “My meal orders in the restaurant got consistently mixed up, a television there blared nonstop, the pool was dirty, the Jacuzzi was out of order, the safe in my room was broken. The staff, though well intentioned, was young and inexperienced, as command of English was seemingly the sole requirement for employment”.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com