Iohannis Președintele României

Americanii descoperă Delta Dunării în The New York Times

0 Shares

„Am părăsit Delta uluită de peisajul ei utopic, dar îngrijorată de frumusețea ei vulnerabilă…”

“I left the delta dazed by its utopian landscape but, concerned for its vulnerable beauty. This was nearly a year ago, and I thought recently to track down Diwaker Singh, curious as to what had happened to him and how it was that the delta region had so beguiled him ” mărturisește Elizabeth Zach într-un amplu reportaj publicat în cotidianul american The New York Times după o vizită într-o lume spectaculoasă, inedită, cu o frumusețe vulnerabilă .

Lebede

Elizabeth Zach, un jurnalist american de origine maghiară, a aflat în România că în Rezervația Biosferei Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, sunt ecosisteme extrem de complexe și de fragile cu peste 360 de specii de păsări, peste 1.200 de specii de plante, peste 100 de specii de peşte, o rezervație naturală unde milioane de păsări vin din toate colțurile lumii să cuibărească. În prima zi, Zach a străbătut delta, până la Sulina, la bordul unei ambarcaţiuni rapide, a admirat uluită peisajul și s-a declarat impresionată de stolurile de egrete, care „zburând spre Marea Neagră, alcătuiau o imagine spectaculoasă, parcă desprinsă dintr-un vis” sau de colonia de pelicani de pe Lacul Fortuna unde a fost condusă de un localnic, Vasile, cu care s-a înțeles perfect chiar dacă omul nu cunoștea limba engleză. (Elizabeth Zach)

Jurnalistul american a descris cu talent și sensibilitate felul în care a perceput Delta Dunării, i-a ascultat pe oamenii care și-au rostit poveștile, pe investitorii care au înțeles menirea acestui ținut de legendă și, îmi place să cred că a reușit să atragă atenția concetățenilor săi asupra României. Și asupra darului neprețuit al naturii care este Delta Dunării. Un peisaj “utopic cu o frumusețe vulnerabilă”.

Elizabeth Zach nu înțelege de ce această zonă unică în Europa nu are parte de mai multă mediatizare și ne spune că oamenii, oriunde s-ar afla, trebuie să fie  bombardați cu informații despre Delta Dunării. Pentru că atunci își vor dori să o cunoască. Dar lucrul acesta îl știm și noi. Doar operatorii de turism din deltă se pare că nu agreează promovarea și cred ca treaba lor este doar să încaseze (prea mult de cele mai multe ori) atunci când „prind” niște clienți. Poate că merge și așa. Poate că mai ajung din când în când jurnaliști străini prin zonă și, impresionați de natură și de oamenii locului, scriu reportaje reușite.

„România este splendidă prin bogăţiile pe care le are şi care pot fi exploatate prin turism. Totuşi, ţara nu prea e în vederile operatorilor de turism din cauza lipsei de promovare adecvată, susţinută şi ţintită pe anumite tipuri de public“, a spus omul de afaceri britanic Diwaker Singh care a inaugurat în anul 2005 Delta Nature Resort. Un resort exclusivist în primii săi ani de existență. Acum Elizabeth aobservă că în timpul sejurului ospătarii încurcau în mod constant meniurile comandate, televizoarele funcționau la un nivel prea ridicat, piscine era murdară, Jacuzzi nu funcționa…  “My meal orders in the restaurant got consistently mixed up, a television there blared nonstop, the pool was dirty, the Jacuzzi was out of order, the safe in my room was broken. The staff, though well intentioned, was young and inexperienced, as command of English was seemingly the sole requirement for employment”.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.