Click pentru a te abona

Aducem ia românească pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii UNESCO. Este marca noastră identitară

565 Shares

„Ca orice obiect țărănesc autentic, ia tradițională repetă toate elementele primordial ale. În cadrul Comisiei pentru relația cu UNESCO am pregătit dosarul pentru introducerea iei românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii ne-a declarat deputatul Simion Lucian Eduard, membru al Comisiei.

„Povestea acestei cămăși tradiționale vine din vremuri imemoriale femeia începea să coasă ia în ziua de luni, iar cămașa se purta duminică. Istoria cusută pe ie are desfășurată în fapt ordinea firească a lumii, așa după cum cum a văzut-o fiecare femeie, după cum și-a imaginat-o sau i-au povestit bătrânii comunității. Se spune că povestea Universului începe pe umerii iei, unde sunt cerurile, iar sub cer vine, pe un alt rând de cusătură, Pământul, cu toate simbolurile sale de viață și fertilitate. Din Pământ, izvorasc și curg la vale râurile, unele abrupte, altele, line, mărginite de flori și Frunze. Râurile se revarsă în valurile mării, care sunt întotdeauna la manșetă. Se spune că femeia sau bărbatul care poartă o astfel de cămașă trebuie să arate ca pomul vieții atunci când întinde mâinile.

Deloc întâmplătoare a fost alegere zilei de 24 iunie când credincioşii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca fiind Drăgaica sau Sânzienele. Credința și tradiția au fost îngemănate de-a lungul timpului în existența poporului român care-a știut să păstreze și calendarul bisericesc dar și pe cel popular pentru bucuria și izbânda vieții.

Obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, în speță, ia gătită cu cele mai frumoase cusături, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, toate ne îndeamnă să purtăm cu mândrie ia noastră care cu adevărat este o operă de artă populară creată prin contribuţia nenumăratelor generaţii de femei. Ea are, încifrate în ornamente, aspiraţiile de bine, de fericire şi de frumuseţe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară despre care povestim cu bucurie și demnitate popoarelor lumii”a mai spus deputatul în timpul unor dezbateri pe tema dosarelor României aflate în lucru pentru UNESCO.

565 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com