Click pentru a te abona

Accident ecologic pe Dunăre

0 Shares

O barjă încărcată cu cca.900 de tone de fertilizant agricol ambalat în saci de plastic de tip îngrășământ NPK, utilizat în agricultură, s-a scufundat miercuri, 11 februarie a.c., la intrarea Dunării în țară. Este vorba despre un șlep dintr-un convoi format din nava Baziaș, două barje și trei șlepuri care fuseseră încărcate într-un port din Croația și avea destinația Moldova-Veche.

Untitled-1

“Incidentul s-a produs pe fluviul Dunărea, în apropierea portului Moldova Veche. Barja făcea parte dintr-un convoi format din trei barje și se deplasa dinspre Vukovar (Croația) spre Moldova Veche. Din datele disponibile până în prezent, reiese că încărcătura barjei scufundate este ambalată integral în saci cu folie dublă de polietilenă (insolubili în apă) și rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunărea sau asupra calității apei fiind reduse”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

În urma accidentului, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a convocat Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU). În calitate de președinte al Comitetului, ministrul a dispus ca, pe toată perioada operațiunilor de recuperare a încărcăturii scufundate, Administrația Națională “Apele Române” să asigure monitorizarea permanentă a calității apelor pe mai multe secțiuni de control.

„Cu toate că la această oră evenimentul înregistrat la Moldova Veche constituie un incident petrecut pe fluviul Dunărea și nu o poluare accidentală, CMSU a dispus informarea cu caracter preventiv a statelor riverane Dunării, situate în aval de locul producerii incidentului, în baza Convenției internaționale pentru protecția fluviului Dunărea”, se mai spune în comunicat.

Vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat Centrului Operațional de Comandă al Guvernului și Platformei de Coordonare Operațională să verifice prin structurile proprii  gradul de risc potențial pentru mediul înconjurător după ce un șlep românesc, încărcat cu fertilizant agricol, s-a scufundat în apropierea Portului Moldova-Veche. Ministerele Mediului, Transporturilor și Agriculturii vor lua măsurile urgente pentru limitarea efectelor care ar putea apărea asupra mediului. În prezent structurile cu responsabilități desfășoară activități specifice în zonă pentru evaluarea riscurilor de mediu generate de acest eveniment. Toate structurile vor ramâne active pentru aplicarea cu celeritate a măsurilor care se impun.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.