Click pentru a te abona

Accident ecologic pe Dunăre

0 Shares

O barjă încărcată cu cca.900 de tone de fertilizant agricol ambalat în saci de plastic de tip îngrășământ NPK, utilizat în agricultură, s-a scufundat miercuri, 11 februarie a.c., la intrarea Dunării în țară. Este vorba despre un șlep dintr-un convoi format din nava Baziaș, două barje și trei șlepuri care fuseseră încărcate într-un port din Croația și avea destinația Moldova-Veche.

Untitled 1

“Incidentul s-a produs pe fluviul Dunărea, în apropierea portului Moldova Veche. Barja făcea parte dintr-un convoi format din trei barje și se deplasa dinspre Vukovar (Croația) spre Moldova Veche. Din datele disponibile până în prezent, reiese că încărcătura barjei scufundate este ambalată integral în saci cu folie dublă de polietilenă (insolubili în apă) și rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunărea sau asupra calității apei fiind reduse”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

În urma accidentului, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a convocat Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU). În calitate de președinte al Comitetului, ministrul a dispus ca, pe toată perioada operațiunilor de recuperare a încărcăturii scufundate, Administrația Națională “Apele Române” să asigure monitorizarea permanentă a calității apelor pe mai multe secțiuni de control.

„Cu toate că la această oră evenimentul înregistrat la Moldova Veche constituie un incident petrecut pe fluviul Dunărea și nu o poluare accidentală, CMSU a dispus informarea cu caracter preventiv a statelor riverane Dunării, situate în aval de locul producerii incidentului, în baza Convenției internaționale pentru protecția fluviului Dunărea”, se mai spune în comunicat.

Vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat Centrului Operațional de Comandă al Guvernului și Platformei de Coordonare Operațională să verifice prin structurile proprii  gradul de risc potențial pentru mediul înconjurător după ce un șlep românesc, încărcat cu fertilizant agricol, s-a scufundat în apropierea Portului Moldova-Veche. Ministerele Mediului, Transporturilor și Agriculturii vor lua măsurile urgente pentru limitarea efectelor care ar putea apărea asupra mediului. În prezent structurile cu responsabilități desfășoară activități specifice în zonă pentru evaluarea riscurilor de mediu generate de acest eveniment. Toate structurile vor ramâne active pentru aplicarea cu celeritate a măsurilor care se impun.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com