Conecteaza-te pe Twitter

Soluții pentru piața muncii care se confruntă cu o criză fără precedent: lucrătorii trasfrontalieri, fără viză pentru 9 luni. “Potențialul lucrătorilor transfrontalieri este mare” (Dep. Simion Lucian)

Anul 2018 este unul complex din multe puncte de vedere dar ne referim astăzi la o speță mult uzitată în ultima perioadă și anume deficitul de forță de muncă pe o piață în care oferta este tot mai slabă ca urmare a exodului masiv , al românilor plecați în ultimii zece ani în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit. Date find coordonatele concrete pentru județul Tulcea, pentru Dobrogea, în fapt pentru întreaga țară, ne-am adresat deputatului social-democrat Simion Lucian Eduard, care adresa anul trecut o serie de întrebări Ministerului Muncii ce vizau angajarea temporară a lucrătorilor transfrontalieri.
muncitori
“Da, după consultări serioase cu mediul de afaceri, cu organizațiile profesionale  dar și cu instituțiile abilitate din România privind angajarea cetățenilor străini, am ajuns la o formă a inițiativei legislative menite să simplifice un pic lucrurile, și, în același timp, să fie de folos tuturor părților implicate.
lucian-simionNe confruntăm cu o criză majoră pe piața muncii, sunt semnale alarmante în acest sens: din agricultură, din zona serviciilor,  a construcțiilor, în condițiile în care, cel puțin la nivelul județului Tulcea, anul 2018 înseamnă deschiderea unor șantiere ca urmare a implementării unor proiecte cu finanțare externă aprobate deja. De aceea am încercat să promovez o altfel de abordare și mă refer la potențialul lucrătorilor transfrontalieri (din R. Moldova, Ucraina, Serbia). Iniţiativa legislativă are drept scop eliminarea obţinerii avizului de angajare pentru lucrătorii transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, față de maximum 6 luni (cum era prevăzut). Așadar, s-ar elimina taxa pentru obținerea avizului în cuantum de 250 de euro și s-ar reduce semnificativ durata necesară angajării. O altă modificare pe care o promovez este cuantumul salariului lucrătorului/angajatului transfrontalier care, pentru prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă va trebui să fie cel puţin la nivelul câştigului salarial minim brut/țară, iar pentru lucrătorii cu o înaltă calificare,  salariul trebuie să fie cel puţin egal cu 4 salarii minime brute și nu de 4 ori salariul mediu brut pe ţară cum este în acest moment pentru că s-ar crea în mod clar o discriminare în opinia mea și a majorității celor cu care m-am consultat. Consider că modificările sunt benefici și necesare în contextul în care autorităţile locale din judeţele de graniţă dezvoltă deja relaţii din ce în ce mai strânse cu localități/regiuni limitrofe din statele vecine ” ne-a declarat deputatul social democrat Lucian Simion.

Declarația face referire la Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor din România republicată, cu modificările şi comletările ulterioare, şi a Ordonanţei nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, inițiativă legislativă care urmează să între în dezbaterea plenului în această sesiune parlamentară și poate fi completată/dezvoltată prin amendamente.

30,349 total views, 2,134 views today

Adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă :

Distribuie articolul

Google1YahooMyspace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>