Conecteaza-te pe Twitter

USR a initiat un pachet de modificare a legilor electorale. Pentru alegerile locale si europarlamentare, coeficient electoral în locul pragurilor fixe actuale, iar pentru alegerile parlamentare, scaderea pragului de la 5% la 3%.

usrUSR a initiat un pachet de legi privind modificarea legilor electorale, propunând eliminarea sau reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum si reducerea numarului necesar de semnaturi pentru înregistrarea unei candidaturi.

În acest sens, pentru alegerile locale, USR propune eliminarea pragului de 5% si înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obtinut prin împartirea numarului total de voturi valabil exprimate la numarul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca si în legislatia actuala, doar ca se elimina limitarea distribuirii locurilor doar celor care obtineau voturi peste un anumit prag.

Pentru alegerile parlamentare, USR propune scaderea pragului electoral de la 5% la 3% si a numarului de semnaturi necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numarul celor înscrisi în listele electorale la 0,5% din numarul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

De asemenea, pentru alegerile europarlamentare, USR propune eliminarea pragului electoral si înlocuirea sa cu ‘pragul natural’, coeficientul electoral, necesar pentru obtinerea unui singur loc, precum si scaderea numarului de semnaturi de la 200.000 la 0,5% din numarul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul partidelor si a numarului de semnaturi de la 100.000 la 0,5% din numarul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul candidatilor independenti.

USR mai propune, pentru alegerea presedintelui, scaderea numarului de semnaturi de la 200.000 (1% în prezent) la 0,5% din numarul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidential (ar rezulta un numar de 57.765 semnaturi pentru o candidatura la viitoarele alegeri prezidentiale).

Pe scurt, pentru alegerile locale si europarlamentare, USR propune coeficientul electoral (care este un prag natural) în locul pragurilor fixe actuale, iar pentru alegerile parlamentare USR propune scaderea pragului de la 5% la 3%. În ceea ce priveste numarul de semnaturi necesar pentru înregistrarea unei candidaturi, USR propune reducerea numarul de la 1% din numarul celor înscrisi în listele electorale la 0,5% din numarul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru toate tipurile de alegeri, mentioneaza un comunicat al USR.

11,557 total views, 1 views today

Adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă :

Distribuie articolul

Google1YahooMyspace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>