Click pentru a te abona

Caravana Dunării ajunge în Deltă: Tulcea și Mahmudia

0 Shares

Tulcea – Caravana Dunării, o campanie regională de informare a WWF, ajunge mâine la Tulcea, urmând ca vineri să poposească la Mahmudia. Ecosistemele și comunitățile care depind de Dunăre se confruntă cu numeroase amenințări, de aceea specialiștii și voluntarii WWF vin pregătiți cu materiale interactive, jocuri și concursuri.

Untitled 1  

Astfel, pe 11 iunie între orele 10:00  și 20:00, Caravana Dunării va poposi pe Faleza din Tulcea, iar pe 12 iunie, la Mahmudia, în fața primăriei. Iubitorii de natură vor putea să se bucure de o expoziție foto, să își testeze cunoștințele despre Dunăre, iar copiii vor putea să realizeze diferite puzzle-uri sau să pescuiască poluarea dintr-un ecosistem”. Nu în ultimul rând, toată lumea este invitată să testeze aplicația “Salvează râul!”, primul joc educativ axat pe protejarea apelor unde fiecare poate gestiona o porțiune de râu, răspunzând corect la întrebări despre Dunăre și specii din zonă. 

Amenințăti la adresa ecosistemelor care depind de Dunăre 

Delta Dunării, sit UNESCO protejat la nivel internațional, adăpostește peste 5000 de specii de animale și plante,  peste 85% dintre speciile de păsări din România, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din Europa. În perioada Comunismului însă, biodiversitatea zonei a scăzut din cauza exploatării excesive a stufului, extinderea fermelor piscicole și a terenurilor agricole. 

“Proiectul de reconstrucție ecologică de la Mahmudia, pe care-l implementăm împreună cu autoritățile locale, va contribui semnificativ la refacerea unor habitate de importanță comunitară, dar și la creșterea suprafețelor zonelor umede din Delta Dunării și diversificarea resurselor naturale necesare pentru dezvoltarea economiei locale. Proiectul este un exemplu de utilizare durabilă a resurselor naturale oferite de noua zona reconstruită ecologic de 924 ha, oferind astfel un model de management sustenabil atât pentru comunitatea din Mahmudia, cât și pentru natură”, a declarat Cristian Tetelea, de la WWF-România.

În următorii ani, WWF va lucra în Austria, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria pentru reconstrucția zonelor umede din lungul Dunării, care ar face posibilă obținerea unei cantități de apă suficiente pentru a umple 4.800 de bazine olimpice, adică aproximativ a 12 milioane m3 de apă.  În România lucrările de reconstrucție ecologică se vor desfășura în lungul Dunarii între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judetul Mehedinți. Reconstrucția ecologică a zonei umede Gârla Mare va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre și la refacerea și mentinerea biodiversității. Situl Natura 2000 Gârla Mare adăpostește o serie de specii de plante și animale, protejate la nivel internațional si frecvent utilizate de catre populatia locala. În această zonă cuibăresc între 120 și 140 de perechi de cormorani pitici şi 120 de perechi de raţă roşie. În timpul perioadei de migraţie zona este străbătută de până la 800 de exemplare de cormoran pitic. În plus, situl este zonă preferată pentru cuibărire și hrană de multe alte specii de păsări protejate la nivel internațional, cum ar fi: stârcul galben, rața roșie, eretele de stuf, egreta mare, șoimul dunărean, codalbul și pelicanul comun.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com