Iohannis Președintele României

5 iunie: Ziua Mondială a Mediului – Luptă pentru speciile sălbatice!

0 Shares

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – Luptă pentru speciile sălbatice! – ne încurajează pe fiecare dintre noi, atât la nivel instituțional cât și personal, să celebrăm toate aceste specii periclitate și să luăm măsuri pentru a ajuta și proteja speciile sălbatice, fie ele animale sau plante, pentru generațiile viitoare. Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării”, ca autoritate de mediu şi administrator de arie naturală protejată, dedică perioada 1 – 10 iunie marcării acestui eveniment prin organizarea de acţiuni de celebrare în centrele de informare și vizitare din RBDD cu participarea elevilor şi cadrelor didactice de la şcolile din localităţile Crişan, Sulina, Murighiol şi municipiul Tulcea. Astfel, în data de 1 iunie, Centrul de Documentare si Educaţie Ecologică Crişan al ARBDD a fost vizitat de un grup de 45 de elevi și cadre didactice de la școala din localitate pentru a derula o acțiune cu dublă însemnătate, celebrarea copilăriei și a mediului, lucruri indisolubil legate.

Sturion01

De asemenea, la Centrul de Vizitare Sulina au avut loc în datele de 1 și 2 iunie, două acțiuni cu participarea elevilor de ciclu primar și a cadrelor didactice de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” Sulina, de la Cercul de Ecologie al Palatului Copiilor filiala Sulina și de la Biblioteca din oraș. Programul a cuprins prezentări powerpoint privind Ziua Internațională a Copilului, prezentarea însemnătății evenimentului ,,Ziua Mondială a Mediului”, vizionări de filme, joc de rol, un program artistic cu cântecele și poezii dedicate naturii, Dunării, copilăriei, etc. La acțiuni au participat 55 elevi și cadre didactice și s-a încheiat cu vizitarea zonei expoziționale din cadrul centrului. Astfel de acțiuni dedicate mediului vor continua și în perioada următoare, acțiunile ce se vor desfășura, la Sulina, cu identificarea unor specii de floră și faună existente pe zona traseului de drumeție Sulina- Plaja Sulina.

Untitled-1

Una dintre speciile pe cale de dispariție de pe teritoriul RBDD, sunt sturionii, fapt ce a determinat ca eforturile Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării să se îndrepte către protecția și conservarea acestor specii și monitorizarea lor în parteneriat cu Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării. Având în vedere că în prezent toate speciile de sturioni sunt periclitate, sau pe cale de dispariție, acest fapt a impus adoptarea în 1998 a reglementărilor CITES (Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție) prin care acestea sunt protejate la nivel global.

plaja-sulina

Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” a depus și depune eforturi susținute, sub coordonarea autorităţii centrale pentru protecția mediului, pentru refacerea şi conservarea populaţiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale. Începând cu anul 2006 a fost interzis pescuitul acestor specii în scop comercial iar, în urma studiilor și monitorizărilor efectuate, în acest an Ministerele Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cel al Mediului, Apelor şi Pădurilor au emis Ordinul nr. 545/715/2016 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale prin care se interzice, pentru o perioadă de 5 ani, pescuitul în scop comercial a speciilor de sturioni din habitatele piscicole naturale din România. Pentru conservarea populaţiilor de sturioni Ordinul interzice: comercializarea produselor şi subproduselor (carne, caviar şi produse obţinute direct din aceştia, icre embrionate, larve şi pui predezvoltaţi) obţinute de la sturionii capturaţi în bazinele naturale ale Dunării şi Mării Negre; folosirea oricăror unelte sau echipamente de pescuit sturioni, inclusiv ohane şi carmace, în zonele de pescuit din habitatele piscicole naturale din România. Exemplarele de sturioni capturate accidental trebuie redate în mediul natural, indiferent de starea acestora.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.