Iohannis Președintele României

28 Noiembrie – „Hanuca”, „Sărbătoarea Luminii” pentru evreii din toată lumea

0 Shares

Hanuca

 

Urmăriți și „Legenda Hanucăi” (video Tv online) povestită de scriitorul Carol Feldman (născut la Tulcea, locuiește în Israel) și de profesorul Berty Neumann din Tulcea.

Conform calendarului iudaic, ne găsim chiar în al 5774-lea an de la Facerea Lumii, iar Hanuca începe, ca întotdeauna, pe 25 Kislev, 28 Noiembrie anul acesta.

In 168-167 i.e.n., Antioh a promulgat o serie de decrete antievreiești care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalem și transformarea lui într-un locaș de cult pagân. Conștient de primejdia care amenință credința evreiască, Matatias, capul unei familii sacerdotale, a dat semnalul luptei armate împotriva lui Antioh și a colaboratorilor săi, evreii elenizați. La scurt timp dupa aceea, simțind că i se apropie sfârșitul, Matatias i-a incredințat fiului său, Macabeul, misiunea de a continua lupta. După trei ani de luptă el a recucerit Ierusalimul, a distrus altarul profanat iar lumina risipit întunericul. Hanuca – denumită în ivrit și „Hag ha-orim” (sărbătoarea Luminii) este o sărbătoare a luminii.
In fiecare seară de Hanuca, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească  minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeșnic – sau lampa – specială, numită hanuchia. Luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil. În liturghie sărbătoarea este marcată în special prin recitarea rugăciunii „Al ha-nissim” la Amida și la binecuvântările de după mese. Această rugăciune „Pentru minuni” este o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul. Textul acestei rugăciuni este ” Iîi mulțumim, Doamne, pentru minunile Tale, pentru eliberarea noastră, pentru bătăliile pe care le-ai dat pentru noi și pentru strămoșii noștri în zilele de odinioară și în zilele noastre.”
Legenda Hanucăi (video)

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.