Click pentru a te abona

27 de ani de la cea mai dramatica tragedie navală: „Mogoșoaia” a luat cu ea peste 200 de suflete

0 Shares

*oamenii stăteau la rând să-și recunoască morții și primeau un sicriu, o cruce, orez, ulei, pâine, brânză și salam  pentru pomana de inmormântare*sunt familii care au dispărut în întregime….Sunt oameni care nu au fost găsiți nici până astăzi…Sunt lacrimi care nu s-au uscat nici după 27 de ani de la cumplita tragedie.

mogosoaia27

Era dimineața zilei de 10 septembrie 1989, era ceață densă și cheiul dunărean al Portului Galați era plin de oameni cu bagaje, oameni care se grabeau să ajungă acasă, în satul Pisica, Grindu de astăzi: tocmai primiseră rația de ulei, carne și zahăr. Oamenii, erau oarecum agitați pentru că înițial, timonierul le-a spus că vaporul nu poate pleca din cauza ceții. Mai apoi, o rază de soare a străpuns norii groși de ceață și într-un murmur general oamenii au început să se îmbarce cu copii și cu bagaje, cu sacoșele cu alimentele atât de prețioase pentru…ultimul drum.

Capacitatea navei de pasageri Mogoșoaia era de 160 de persoane. În dimineața morții s-au îmbarcat 219 oameni și 9 membri ai echipajului. Nimic nu prevestea drama îngrozitoare care va îndolia un sat întreg: nava a înaintat în port, a virat la stânga și, de niciunde din negura densă a apărut împingătorul bulgăresc „Petar Karanicev” cu şase barje, care naviga în amonte, spre Portul Russe. Avea o lungime de 191 de metri. Impactul a fost dur cu un scrâșnet prelung de metal scrijelit, lugubru, sinistru. Comandantul navei, Ion Postolache, un lup de Dunăre cu o vastă experiență, a făcut toate manevrele posibile și a sunat sirena prelung înainte ca nava încărcată cu oameni să se scufunde.

Untitled-2

 

Nu au fost decât câteva minute. 16 tineri care se aflau pe covertă au scăpat cu viață. Toți ceilalți au strigat după ajutor o vreme chiar din adâncurile fluviului care și-a luat tributul de suflete nevinovate.

Unul dintre scafandri Marinei militatare povestea presei câțiva ani mai târziu:” Am ajuns pe fundul Dunării, la o adâncime de circa 24-26 de metri. Imaginea pasagerului „Mogosoaia” era una de coșmar, nava se rostogolise în apă și căzuse pe chilă. Toată această rostogolire a durat circa opt minute. Si, deși lumina reflectoarelor subacvatice era foarte slabă, în apa tulbure a Dunării, la geamurile navei am zărit chipurile inlanțuite ale pasagerilor. N-o sa le uit niciodată fețele lor pe care se intipărise spaima morții. Implorau parcă să iasă la suprafață, să fie salvați dar ei erau blocați în saloanele navei…”(Săndel Bora)

Supraviețuitorii povesc cum se auzeau urlete din adâncul apelor întunecate și cum, în vacarmul de metal contorsionat, sirene și urlete de oameni nu înțelegeau ce se întîmplă. „Parcă trăiam un film de groază” mărturisea peste ani un tânăr marcat pentru totdeauna de experiența acelei zile. Oamenii au fost găsiți ținându-se de mână, îmbrățișați, înlănțuiți în încercarea disperată de a se salva din ghearele morții.

Acasă, în satul de pe malul Dunării, cei care-și așteptau copii, părinții, frații, surorile nu înțelegeau de ce întârzie atât de mult cursa de pasageri. Niște pescari le-au spus ce-au auzit dar oamenii nu au vrut să creadă: cum să piară un sat întreg așa, dintr-o dată?!? Apoi au început să-și îngroape morții unul câte unul după cum erau găsți: nu era familie din sat care să nu aibă cel puțin 2 dispăruți. Sunt familii care au dispărut în întregime….Sunt oameni care nu au fost găsiți nici până astăzi…Sunt lacrimi care nu s-au uscat nici după 27 de ani de la cumplita tragedie.

Nimeni nu a plătit NICIODATĂ pentru că au murit aceste suflete nevinovate care au pierit într-o fatidică dimineață de 10 septembrie într-un regim totalitar în care oamenii au învățat să tacă și să suporte cu stoicism. Orice.

Se vorbește despre faptul că marinarii bulgari de pe „Petar Karamincev” chefuiseră toată noaptea iar dimineața erau cam mahmuri și cu dureri de cap. Rudele victimelor dar și Navrom Galați au acționat în instanță Compania de navigaţie Bulgaria River Fleet din Russe. S-au acordat niște despăgubiri modice și a fost lăsat timpul să aștearnă uitarea. Nimeni și nimic nu a șters din memoria colectivă drama care a cutremurat partea de Răsărit a Europei. Procesul a durat ceva vreme, dosarele s-au plimbat prin instanțe și, la un moment dat, comandantul împingătorului „Petar Karamincev”, Gheorghi Petrov Anghelovschi, a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. După doar o lună Revoluția din decembrie 1089 a schimbat regimul politic atât în România cât și în Bulgaria și Anghelovschi a fost eliberat. În 1993, Inalta Curte de Casație și Justiție a acordat familiilor victimelor despăgubiri de 30.000 până la 80.000 de lei.

Pentru tragedia scufundării navei Mogoșoaia în care și-au pierdut viața peste 250 (sau, cine știe…?) de oameni nevinovați nu plătește nimeni.  „Barja bulgareasca a călcat practic peste nava- pasager, care făcea naveta Galați-Pisica. A prins-o și a băgat-o sub apă, iar cei din navă au avut parte de o moarte groaznică. Cadavrele unora au ieșit la suprafață prin câteva orificii, au fost luate de apă și abia peste câteva zile au fost descoperite prin Delta Dunarii. Erau multi frati, surori care s-au constituit parte civilă și doreau diverse sume de bani sau măcar sicrie pentru a-si inmormânta rudele. Dar au fost unele situații în care au murit toți membrii familiei. Păcat că oamenii nu au primit nimic nici in ziua de azi”, declara presei în 2013 procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galati, Dinu Gâlcă.

In memoriam, la 27 de ani de la cumplita tragedie care a curmat vieți și a schimbat destine, nu putem decât să ne rugăm pentru sufletele care, poate, și-au găsit liniștea.

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.