Conecteaza-te pe Twitter

25 Martie- Buna Vestire, Blagoveștenia, Ziua Cucului

“Bucură-te Fecioară, cea plină de har, binecuvântat este rodul pântecelui tău…”

0 Shares

Buna-Vestire02Pentru creștinii din toată lumea, sărbătoarea domnească din 25 martie- Bunavestirea sau Blagoveștenia (Anunciatio Beatae Mariae Virginis)- simbolizează începutul Mântuirii neamului omenesc, Ziua când Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că este învrednicită de Dumnezeu să fie Născătoarea Mântuitorului lumii. Oamenii mai cred și astăzi prin locurile care și-au păstrat puritatea începuturilor, că în această zi în care transcendența a comunicat cu oamenii prin solia Arhanghelului Gavril, s-ar dezlega limba păsărilor cântătoare, ar încolți iarba, înmuguresc pomii, are loc un nou început: în această zi sosesc rândunelele, iar cucul începe să cânte. La vederea primelor rândunele, fetele se spală pe faţă cu lapte, sau apă de omăt, într-un gest de purificare magică, cerâd frumuseţe şi curăţenie “la trup şi cuget” ca albul zăpezii, al laptelui sau al ghioceilor.

Credința populară străveche ne vorbește despre faptul că ele, păsările cântătoare vin din alte lumi ca niște încarnări ale sufletelor moșilor noștrii și vestesc sosirea primăverii, triumful vieții. De Blagoveștenie se aude pentru prima oară cântecul cucului iar oamenii vorbesc despre Ziua Cucului care a reprezentat chiar unul dintre argumentele care au determinat trecerea de la calendarul vechi la cel nou. De altfel, cucul este pasărea cea mai importantă din mito-folclorul românesc, el este prezent în ritualurile agrare, în cultul strămoșilor mitici, în legendele și în lirica de dragoste. Se spune că fetele și flăcăii satelor, la auzul primului cântat de cuc, în ziua de Blagoveștenie, îl întreabă: „Cucule, puiucule, câți ani îmi vei da până ce mă voi însura?”. Simbolul suprem al cucului este scurgerea neîntreruptă a timpului şi repetarea anuală a scenariului din ciclul vieţii: naşterea (primul cântat) şi moartea (ultimul cântat). De aceea, el are tainice legături cu viaţa omului. „Blagoveştenia o aşteaptă oamenii cu mare bucurie ca să audă cucul cântând. Cucul cam pe la Buna Vestire pana la San Petru avea multe misiuni de îndeplinit; el trebuia sa ne spună viitorul sau să ne aducă informații despre iubiții și despre iubitele noastre”- spun bătânii satelor. În tradiţiile populare româneşti, această sărbătoare este considerată aproape tot atât de importantă precum Naşterea Domnului sau Paştele. Se spune că e bine ca atunci când auzi cucul pentru prima oară în an, să ai bani la tine pentru “a-ţi spori norocul”. Și să mănânci, pe cât posibil, pește.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.