Iohannis Președintele României

2018 – ANUL EUROPEAN AL PATRIMONIULUI

0 Shares

*”Liantul principal al Uniunii Europene nu îl reprezintă nici moneda EURO, nici Schengen, nici fondurile UE. Toate acestea sunt consecințele unei culturi comune, care transcende frontierele geografice și economice”

Inițiativa privind desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural face obiectul unui raport care va fi supus votului plenului Parlamentului European până la sfârșitului anului în curs, existând posibilitatea ca statele membre, inclusiv România, să beneficieze de sprijin financiar, logistic și de imagine în cadrul unor acțiuni culturale ample care se vor desfășura la nivelul Uniunii Europene în 2017 și 2018.

În calitate de raportor pe acest subiect din partea Comisiei pentru Cultură și Educație a legislativului european, Mircea Diaconu a prezentat această inițiativă în cadrul unei reuniuni parlamentare care a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută. mircea-diaconu

„Vom încerca să argumentăm faptul că istoria noastră, a popoarelor europene, este una comună. Liantul principal al Uniunii Europene nu îl reprezintă nici moneda EURO, nici Schengen, nici fondurile UE. Toate acestea sunt consecințele unei culturi comune, care transcende frontierele geografice și economice”, a arătat eurodeputatul român. „Protejarea și promovarea patrimoniului sunt esențiale pentru supraviețuirea Uniunii, dar și pentru supraviețuirea noastră ca civilizație, și nu doar ca roboți consumatori. Diferența dintre un robot și o ființă o dau cultura și educația, care oferă identitate și superioritate ființei,” a menționat vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European.

Untitled-1

Referindu-se la faptul că „nicio cultură nu este mai importantă sau mai mare decât cealaltă”, Mircea Diaconu a făcut apel la reprezentanții parlamentelor naționale să sprijine acțiunile care vor fi cuprinse în programul Anului European al Patrimoniului Cultural, pentru ca statele membre „să etaleze, pe parcursul unui an întreg ceea ce ne reprezintă, ceea ce ne unește”, iar Uniunea Europeană să se prezinte în 2018 drept „un spațiu de conlucrare coerentă și activă”.

Între măsurile propuse prin raportul eurodeputatului Mircea Diaconu se află creșterea gradului de finanțare, însă nu în detrimentul subprogramelor deja existente în cadrul programului Europa Creativă, încurajarea statelor membre de a căuta și forme alternative de finanțare, implicarea sporită a societății civile și în mod special a tinerilor.

2018 a fost desemnat ca An European al Patrimoniului Cultural ca urmare a adoptării de către forul legislativ european, în septembrie 2015, a raportului intitulat „Catre o abordare integrată a a Patrimoniului Cultural European”, elaborat de Mircea Diaconu.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.