Click pentru a te abona

14 noiembrie 1878: Ziua în care Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern.

942 Shares

În ziua de 14 noiembrie 2017, se împlinesc 141 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mama după ce, în memorabila zi de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I a proclamat independența acestei provincii istorice și revenirea ei în componența statului român modern. S-a desăvârșit în acest fel debutul dialogului României către restul lumii. Gurile Dunării, pentru care s-au dat războaie câncene de-a lungul timpului și litoralul Mării Negre, deschideau pentru România o largă perspectivă spre mările și oceanele lumii și posibilitatea de a participa din punct de vedere economic, politic și spiritual la dialogul mondial.

Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“,și „Înaltul Ordin de Zi către Armată“. Documentele atestau faptul că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân și a lui Ștefan cel Mare, face parte din România. Salutați dar cu iubire, drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii”.
Intrarea trupelor și a reprezentanților administrației românești în frunte cu Domnitorul Carol I în Dobrogea, la 14 noiembrie 1878, a rămas în istoria noastră un eveniment istoric major, al doilea după Unirea Principatelor, în procesul de construcție a statului unitar pe vatra de formare și existență milenară a poporului român.
Comunitățile etnice în frunte cu clericii lor, au participat, alături de români, la toate manifestările spontane care au avut loc.

La Tulcea, capitala de până atunci a Dobrogei, s-au ridicat trei mari arcuri de triumf de către români – unul în port și celelalte două pe traseul spre Catedrala Sf. Nicolae într-o atmosferă de mare sărbătoare și de bucurie. Deasemenea, celelalte comunități entice au ridicat arcuri de triumf împodobite cu flori. Cheiurile Dunării și străzile orașului erau pline de oameni care așteptau cu sufletul la gură sosirea bastimentelor de război. Cei peste 3000 de dorobanți au debarcat la orele 15,00, în sunet de fanfară, de salve trase de tunurile amplasate pe vasele de război, de clopotele trase la toate bisericile orașului și în uralele nesfârșite ale mulțimii.
Trupele au trecut pe sub marile arcuri de triumf și s-au oprit în fața Catedralei unde s-a oficiat un Tedeum, după care, oamenii au sărbătorit cum se cuvine acest moment istoric pentru care și-au jertfit viața mulți eroi ai neamului cărora doresc să le mulțumim și astăzi, când ne aflăm în pragul centenarului Marii Unirii.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au scris istoria cu prețul vieții, astfel încât, noi să putem vorbi astăzi, aici, despre libertate și despre democrație, vreau să le urez dobrogenilor mei, mulți ani fericiți într-o țară unită, cu reale perspective de dezvoltare, una dintre țările importante ale Uniunii Europene.
La mulți ani, Tulcea, la mulți ani, Dobrogea, la mulți ani România (!)
Deputat PSD Lucian Simion Eduard

942 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com