Iohannis Președintele României

1,2 miliarde de euro pentru Delta Dunării și pentru zonele limitrofe. Din 2015 în economia reală.

0 Shares

„ Este pentru prima dată când Guvernul alocă o cofinanțare atât de mare. Începând cu anul viitor parte din acești bani se vor regăsi în economia reală. Ne gândim chiar să propunem pentru Delta Dunării statutul de „zonă periferică” a Europei, astfel încât, atenția de care are nevoie această regiune să fie cât mai mare cu putință. La fel cum se întâmplă cu zonele de coastă din Spania, Portugalia sau Croația.” (Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene).

Teo-Teodorovici

“Vorbim despre fonduri europene de 1,2 milarde de euro la care se adaugă co-finanțarea și, evident, sumele care se pot atrage în mod direct din celelalte programe operaționale. Valoarea reală este mult mai mare și suntem convinși că dacă va fi foarte repede transpusă în proiecte se va schimba total și radical situația din județ. Dumneavoastră nu trebuie decât să aveți idei și să scrieți proiecte”, a mai declarat Teodorovici.

„Putem să ne lăudăm că avem reușite importante atunci când vine vorba despre accesarea de fonduri europene. Pornind de la investiții deosebite pentru Tulcea și pentru Delta Dunării, cum ar fi proiectul de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor, până la proiecte ale unităților administrativ teritoriale“, a ținut să precizeze președintele Consiliului Județean, Teodorescu Horia.  “De exemplu FLAG Delta Dunării, grupul de acțiune locală pentru pescuit a reușit deja să aducă la Tulcea peste trei milioane de euro, bani europeni. Vorbim despre proiecte derulate atât de agenți privați, cât și de instituții ale administrației publice, pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare. În total, valoarea proiectelor derulate prin FLAG la Tulcea se ridică la peste 20 de milioane de euro, și iată, putem spune că avem un procent de 100% absorbție a fondurilor. Cea  mai mare realizare a județului Tulcea rămâne, totuși, acest instrument nou de plată, “ITI”. Județul nostru este singurul beneficiar al unui astfel de instrument financiar.  Acordul de Parteneriat semnat recent între Guvern și Comisia Europeană prevede faptul că acest ITI va fi aplicat pe zona Deltei Dunării. Vorbim despre un buget estimat la peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada  de programare 2014-2020, bani care vor fi direcționați atât către sistemul privat, cât și către autoritățile publice.”

Ministrul Eugen Teodorovici a adus astăzi la Tulcea un contract de 19 milioane de lei pentru pregătirea implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

“Prin acest proiect asigurăm pregătirea de proiecte cu ajutorul cărora ITI Delta Dunării să contracteze fonduri europene pentru dezvoltarea acestei zone, dar şi funcţionarea ADI ITI Delta Dunării – cadrul procedural, logistic. Prin pregătirea proiectelor mă refer la studii de impact, studii de teren, documentaţii de avize şi autorizaţii necesare implementării proiectelor aferente Strategiei Integrate a Deltei Dunării”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Obiectivul general al proiectului este de a sprijini pregătirea implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, în vederea accesării viitoarelor intervenţii finanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii prevăzute în Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 şi ulterior coordonarea acestora.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.